donderdag 21 september 2017

Golf van Kassandra

Op zondag 10 september zijn wij uit de baai van Ammouiliani vertrokken naar Porto Koufo, omdat de kade al bezet was zijn wij in 6,6 mtr diep water vooranker gegaan.

Voordat wij de natuurlijke haven invoeren sprongen er honderden barracuda’s uit het water, we dachten eerst dat het gepen waren, later hoorden wij dat het barracuda’s waren
De afstand was 34 mijl.

Op maandag riepen onze Franse vrienden van SY J Sandy Key (we hadden met hun zee-egel gegeten) ons op dat er nog plaats aan de pier achter hun was. Wij zijn er gelijk naartoe gevaren en hebben ons daar genesteld. Wij zijn hier tot woensdag blijven liggen omdat er veel wind stond en Gerrit kon toen mooi zijn voet rust geven.
Op dinsdagavond zijn wij ten afscheid met de Franse boot een hapje aan de wal gaan eten.
De volgende dag zijn wij naar Toronios gevaren en zijn daar vooranker gegaan.
De afstand was niet zo ver, 9 mijl.

Wij hadden gedacht de haven Porto Carras binnen te lopen, maar die vroegen voor één nacht € 90,00, gelukkig hadden wij vooruit al de prijs per mail opgevraagd, zodat wij vooraf het besluit al hadden genomen om daar maar niet naar binnen te lopen. Het komt ons over alsof ze bolders van goud hebben.


Wij zijn toen enkele mijltjes verder gevaren naar Nea Marmaras. Hier lig je midden in een oergezellig stadje, maar wel midden tussen de charterjachten. Je moet ontzettend goed oppassen voor betonblokken en kettingen over de bodem, maar gelukkig is het water erg helder zodat je kan zien waar je het anker laat vallen en dan met de kont tegen het stijger. Ze houden van zeer sympathieke prijzen, liggeld gratis, water en elektra ook gratis.
Afstand 9 mijl.

Toen onze buurman vertrok had hij 2 ankers te pakken, waaronder ook de onze bleek later. Want toen wij ons anker binnen haalde bleek het op een andere plek te liggen en is behoorlijk gekrast. Gelukkig is het anker van rvs en niet van gegalvaniseerd staal, zodat wij er weinig hinder van hebben.
De markt, alleen op donderdags, was vlak naast het schip zodat wij weer verse spullen hebben gekocht en ook overheerlijke kaas alleen die ‘manke’ kon niet mee.
Wij hebben tot zaterdag gelegen en zijn toen vertrokken naar Nikitas. Daar was nog een leuk plekje voor ons tussen de charters.
Hier was hetzelfde verhaal, liggeld, water en elektra voor nop.
De afstand was 11 mijl.

Maandag op 18 september zijn wij eerst naar de supermarkt gegaan, hebben daar een boodschappenkar volgeladen en deze mee naar boord gereden en de spullen een plekje gegeven.
Kwal, hoeft eigenlijk niet benoemd te worden
Tegen de middag zijn wij naar Yerakini gegaan, onderweg wemelde het van grote bruine kwallen.

Wij zijn voor het strand vooranker gegaan, daar heeft Sophia nog lekker kunnen zwemmen, helaas voor Gerrit met zijn voet omhoog in de kuip.
De afstand was 11,5 mijl.


De volgende morgen voor vertrek heeft Sophia weer een duikje genomen en daarna zijn wij ankerop gegaan.
Wij hadden een seintje gekregen dat er een splinternieuwe haven geopend was op Kassandra bij Paliourion. Bij het aanlopen kwam er een marinero ons tegemoet varen en vroeg of wij een ligplaats wilden hebben, met de mededeling € 5,00 per meter. Dat vonden wij toch een beetje te duur en melden dat aan hem, waarna hij ons vertelde dat dit wintertarief is en het zomertarief € 7,00 is. Helaas voor de goede man, zijn er hier genoeg andere alternatieven en zijn wij bij het strand vooranker gegaan.

Onderweg hebben wij een grote groep dolfijnen ontmoet die een eerste klas show gaven. Je wordt altijd vrolijk van deze dieren als ze om je boot heen spartelen.




Afstand 18 mijl.



Er werd harde noordwestelijke wind voorspeld, zodat wij ‘s morgens ankerop gegaan zijn en weer terug naar Porto Koufo gevaren.
De afstand was 12 mijl.


De elektrische tandenborstel gaat hier zijn eigen leven leiden, die wordt dus elke avond, verpakt in een handdoek naar de kuip verbannen, omdat hij te pas en onpas aanspringt. Het is dus een keer gebeurd dat hij midden in de nacht zomaar spontaan begon te brommen, wij hebben hevig lopen zoeken waar dat geluid vandaan kwam en ja hoor uit de badkamer, daarna uitgezet en na een half uurtje weer hetzelfde verhaal, dus nu mag hij ‘s nachts lekker buiten slapen.

Wij zitten hier (heel Chalkidiki) in een heel mooi gebied, wat nog niet door Nederlandse toeristen is ontdekt, maar wel door de Bulgaren en Roemenen.

Het is heel groen met grote mooie stranden en een ontzettend mooie natuur. Wat wel heel duidelijk opvalt zijn de Bulgaren onder Nederlandse vlag, wij noemen ze al nep Nederlanders want soms lig je bij een steiger waar wel 6 Nederlandse vlaggen wapperen waarvan wij de enige zijn die Nederlands spreken.

3 opmerkingen:

  1. Hoi Gerrit en Sophia,

    Wat leuk om jullie verhalen te lezen!!
    We hebben natuurlijk al veel gehoord tijdens jullie gastvrije borrelmomentje!
    We zullen blijven lezen!
    Groet, Hugo en Rianne (het pas getrouwde stel uit Nederland) eindelijk geen Bulgaren of Roemenen ;)

    BeantwoordenVerwijderen